Koronavirüs Salgını Sürecinde Bodrum’da Neler Oluyor? (Bölüm 3, Mayıs)

#EvdeKal Bodrum
Gökçe Devecioğlu
Bodrumluculuk

Koronavirüs (Covid-19) salgını, gündemimize oturduktan tam 2 ay sonra, ansızın ve erkenden duyurulan “normalleşme” kararlarıyla adeta yön değiştirdi ve başta Bodrum olmak üzere, muhtemelen tüm turizm merkezlerinde durumun ne olduğunu anlatmamız şart hale geldi. Bu yazıdaki güncel Bodrum Korona gelişmelerini daha iyi anlayabilmeniz için; mart ve nisan ayında yaşananları, Bodrum Belediyesi’nin Bodrum’un sağlık olanakları hakkında yaptığı uyarıları, Covid-19 vakalarını ve kayıplarımızı kronolojik olarak listelediğimiz iki yazıya göz atmayı lütfen unutmayın.

Koronavirüs Salgını Sürecinde Bodrum’da Neler Oluyor? (Bölüm 2, Nisan)

Mayıs gündemi: Sadece 2 ay sonra gelen “normalleşme” sinyalleri

Mayıs ayına giriş yaptığımızda, Türkiye genelinde toplam vaka sayısı 122 binin üzerindeydi, toplam vefat sayısı 3.258’e ulaşmıştı ve günlük vefat sayısı 84’e kadar düşürülmüştü. AVM ve Yatırımcıları Derneği Başkanı, AVM’lerin 11 Mayıs ile 1 Haziran tarihleri arasında kademeli ve kontrollü şekilde açılacağını söylediğinde epey tepki aldı ve #AVMlerAcılmasın etiketleri tüm Twitter’ı kapladı. Yerel basınımızın gündeminde ise Bodrum Devlet Hastanesi’nin bahçesinde görüntülenen yaban domuzu sürüsü vardı…

Normalleşme Planı açıklaması ve aralarında Muğla’nın da olduğu 7 ilde giriş-çıkış sınırlamasının kaldırılması

4 Mayıs’ta, Normalleşme Planı‘nın ilk etabını açıklandı. Berber, kuaför, güzellik salonu gibi işletmeler ile alışveriş merkezlerinin 11 Mayıs’tan itibaren hizmet vermeye başlayabileceği kesinleşti. Düzenlemeler mayıs, haziran, temmuz aylarına yayılarak devam edecekti…

Bodrum Korona
Fotoğraf Kaynak: milliyet.com.tr

Aynı açıklamada, Muğla giriş-çıkış tedbirleri ve sokağa çıkma yasağı kapsamından çıkarıldı. Kitlesinin çoğunluğunu oluşturan büyükşehirlerden giriş-çıkış hala yasak olsa da, Bodrum’a giren araç sayısı hemen ertesi gün yüzde 25 artmıştı! “Televizyondaki sayılar”ın her gün daha da düşük hale gelmesi, normalleşme açıklamaları ile birleşince millete bir rahatlama gelmiş olsa gerek, Türkiye genelinde herkes sokaklardaydı! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kalabalık bir fotoğraf paylaşarak “İstiklal Caddesi, bugün iyi bir görüntü vermedi” dedi. Bodrum ve Muğla girişleri de iyi bir görüntü vermedi; uzuuun araç kuyruklarını gösteren fotoğraflar ve “GELİYORLAR!” manşetleri havalarda uçuştu. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Twitter hesabına “#gelmeyin dememizin sebebi sizleri çok sevmemiz.” yazdı. +1.

O hafta hava sıcaklığı 26 dereceye kadar çıktı; sahilde kalabalık oluşturan kişilere idari işlem uygulandı.

Anneler Günü, 65 yaş üzerinin ilk kez sokağa çıkması, turizm sezonu açıklamalarının başlaması…

Anneler Günü’nü de içine alan 9-10 Mayıs hafta sonu, büyükşehirlerde bir kez daha sokağa çıkma yasağı uygulaması vardı ve bu yasaklar artık Bodrum’da geçerli olmayacaktı. Havanın yaz kıvamına geldiği bir hafta sonuydu; 65 yaş üzeri büyüklerimiz günler sonra ilk kez, 4 saatliğine dışarı çıktı. Seyahat kısıtlamasının kalkmasıyla 10 bin araç girişi yapıldığı söylenen Bodrum’da, sanırım burada yaşayanların temkinli davranmasıyla, tatsız bir yoğunluk yaşanmadı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, katıldığı bir canlı yayında, haziranda iç turizm sezonunun başlayacağını açıkladı; “Sağlıklı Turizm Sertifikasyonu” ile tüm ulaşım ve konaklama tesislerini sağlıklı bir tatil için gerekli tüm önlemleri almaya teşvik edeceklerini, ancak sertifika almayı mecbur tutmayacaklarını söyledi. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı ise, yeni gevşetmelerle birlikte Ramazan Bayramı sonrasında sezonun açılmasını beklediklerini; turizmde talebin, hijyen ve bireyselliğin öne çıktığı butik alternatiflere kaydığını ve mavi tur rezervasyonlarının başladığını anlattı. Slogan “Hayat Tekneye Sığar!” olacaktı.

Bodrum Korona

AVM’lerin açılmasıyla normalleşme sürecinin başlaması ve sezon hazırlıkları…

Tüm Türkiye’de AVM’ler açıldı, önünde uzuuun kuyruklar oluştu, sevgili halkımız röportajlarda “alışveriş için değil gezmek için geldik” dedi, insanlar hayat memat meselesiymiş gibi kuaförlere yetişti. Bodrum’daki AVM’lerde ise mağazaların büyük bölümünün henüz açılmadığı görülmüş; yerel basın “Bodrum’daki AVM’ler boşa açıldı!” manşetleriyle içimize bir anlamda su serpmişti.

Gel gör ki, eczaneye gitmek için Bitez sahilinden geçtiğimizde, mekanların sezon hazırlıklarına hız verdiklerini, hatta neredeyse tamamlamak üzere olduklarını gördük. Sahil kalabalıktı, bizim dışımızda (çenesinde gezdiren üç kişi hariç) kimse maske filan takmamıştı! Kaşla göz arasında; Adana, Denizli, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Mardin, Ordu, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Trabzon illerinde de seyahat kısıtlamaları kaldırıldı.

Ahmet Aras’ın herkesi ters köşeye yatıran “Bodrum’a bekliyoruz” açıklaması!

12 Mayıs’ta, Ahmet Aras Medyascope’ta canlı yayına konuk oldu ve Bodrum’da durumun stabil olduğunu, hastanelerde yoğunluk yaşanmadığını söyledi. “Biz ilk başta gelmeyin demiştik ama, sağlık birinci plandaydı, o yüzden gelmeyin demiştik” diyerek başladığı konuşmasında, Bodrum’da turizm bağlantılı tüm sektörlerin bu süreçten ne kadar zarar gördüğünden bahsetti; turizmden başka sığınacak bir limanımız olmadığını anlattı. (Videonun tamamını şuradan izleyebilirsiniz)

Ulusal ve yerel basında jet hızıyla atılan “Her Şey Kontrol Altında, Bodrum’a Gelebilirsiniz. Vatandaşlarımızı Bodrum’a Bekliyoruz!” manşetleri, Ahmet Aras’ın bunca zamandır izah ettiği her şeyle çeliştiğinden, şaşkın ve sert tepkiler aldı. Manşetler bir yana, videoda bizim canımızı sıkan bir diğer şey; Ahmet Aras’ın, uygulanacak hijyen kuralları ve denetimlerini aktardığında esnafın sinirlendiğini ve “Başkanım, bize bu yaz bulaşma, zaten sezonu hala açamadık” dediğini gülerek anlattığı bölümdü. E tabii Zaytung durur mu, yapıştırdı cevabı! (Aşağıdaki yazının tamamını okumak için tıklayın)

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Zaytung Resmi Hesabı (@zaytungcom)’in paylaştığı bir gönderi ()

Afrika sıcakları ve İl Pandemi Kurulu’nun Muğla genelindeki maske zorunluluğu kararı…

14 Mayıs’ta, Türkiye’deki toplam vefat sayısı 4000’i geçmişti. Kimse maske takmıyordu demiştik ya, tam da o sırada, İl Pandemi Kurulu 15 Mayıs’tan itibaren pazar yerleri, marketler, iş yerleri, toplu taşıma araçları, caddeler, sokaklar, parklar, alışveriş merkezleri; kısacası açık ve kapalı tüm alanlar için maske kullanımının zorunlu olacağını açıkladı. Buna kendi arabalarımız bile dahildi; “konutlarından çıktıkları andan itibaren” ifadesiyle vurgulanmıştı. 15 Mayıs, tam da meteorolojik uyarıların Afrika çöl sıcaklarına işaret ettiği tarihti. O hafta sonu Bodrum’da termometreler 44 dereceyi gösterdi; Muğla 80 yılın sıcaklık rekorunu kırdı.

Denize girmek, sahiller, parklar, piknik alanları hala yasaktı; basında ise Bodrum’da otellerin açılmasına sayılı gün kaldığı sürekli tekrar ediliyor, büyük otellerin yaptığı hazırlıklar gösteriliyordu. Turizm Bakanı, Bodrum Kalesi‘ndeki restorasyon çalışmalarını denetliyordu. Bodrum Belediyesi, BODTO ve Bodrum Esnaf Odası tarafından “Esnafına Sahip Çık Bodrum” projesi başlatıldı…


HES kodu sistemi, bayram öncesi Bodrum’a tatilci akını ve seyahat yasağının VIP transfer araçlarıyla delindiği iddiası…

16-19 Mayıs’ta, Bodrum’un aralarında olmadığı 15 ilde gerçekleşen bir diğer sokağa çıkma yasağının hemen ardından, Sağlık Bakanlığı seyahat için gerekli olacak HES Kodu sistemini tanıttı. Böylece, Hayat Eve Sığar mobil uygulaması üzerinden alınması zorunlu tutulacak kodların uçak ve tren seyahatlerinde kullanılacağı, “yeni bir seyahat dönemi” başlayacaktı. Bu haberi takiben, THY ve Pegasus, iç hat uçuşlarının 4 Haziran’da yeniden başlayacağını açıkladı.

Ramazan Bayramı boyunca sürecek ve tüm illeri kapsayacak sokağa çıkma yasağı öncesinde ise, bizim cephede manşetler yine şaşırtmadı: “Bodrum’a Tatilci Akını!”. 24 saat içinde Bodrum’a 10 bin aracın giriş yaptığına ilişkin bu haberleri, Ahmet Aras’ın yine ilginç bir açıklaması izledi. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’ya verdiği röportaja göre; VIP yolcu taşıma hizmeti veren bazı şirketler, kendileri ile seyahat edilmesi halinde seyahat yasağını delip izin belgesi almanın yolunu bulmuşlardı ve İstanbul’dan aldıkları kişileri Bodrum’a taşıyorlardı. Kaymakamlık bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti; bunun üzerine Ahmet Aras sosyal medya üzerinden, seyahat izin belgelerinin ne şekilde alındığı ve seyahat edildiği konusunda hiçbir açıklama veya yorum yapılmadığını söyledi.

Fotoğraf Kaynak: iha.com.tr

Bayram tatili boyunca Bodrum’da hava serindi; sokağa çıkma yasağımız ise, “Bodrum en sakin bayram tatilini yaşadı” başlıklarıyla ana haber bültenlerinde yerini almıştı. 23 Mart’ta durdurulan Bodrum-Datça feribot seferleri, iki aylık aradan sonra, maske takma zorunluluğu ile birlikte yeniden başladı.

“Yeni Normal” ile şehirler arası seyahat sınırlamasının 1 Haziran’dan itibaren tamamen kaldırılması

28 Mayıs akşamı tahmin edilen oldu ve 1 Haziran itibarıyla “yeni normal” denen sürecin başlatılacağı resmen açıklandı. Şehirler arası seyahat sınırlaması sona eriyor, kamu çalışanları iş yerlerine dönüyor, mekanlar yeniden açılıyordu. Yeni normalin tek istisnası ne yazık ki yine 65 yaş üstü büyüklerimiz, ve bu kez 18 yaş altı olacaktı. Ancak 18 yaş altı çocuklar velileriyle beraber seyahat edebilecek; konakladıkları yer (otel vs.) “ev” sayılacaktı. Plajlar, parklar, müze ve ören yerleri de açılıyordu tabii; denize girme, balık tutma, piknik gibi yasaklar kalkmıştı. Bodrum Belediyesi ekipleri, halk plajlarında düzenleme çalışmalarına başladı; şemsiyelerin arası (şezlongların değil, şemsiyelerin) 5 metre mesafeye çıkarılmalıydı.

Fotoğraf Kaynak: Bodrum Belediyesi

Genelgeye göre, 1 Haziran 2020 Pazartesi gününden itibaren restoranlar (meyhaneler hariç), kafe, pastane, çay bahçeleri, yüzme havuzları ve lokal türü işletmeler, Sağlık Bakanlığı’nın talimat ve kuralları dahilinde, 22:00’a kadar hizmet vermeye başlayacaktı. Yazın Bodrum’da akşam yemeğine oturma saatlerinin zaten 10’u bulması bir yana, “içkili restoran” ruhsatlı mekanların açılmaması ihtimali Bodrum esnafı arasında endişe yarattı; Bodrum Esnaf Odası içkili/içkisiz restoran konusunun Muğla Valiliği tarafından netleştirileceğini açıkladı. Bodrum’daki çoğu mekan, dükkan ve Bodrum Belediyesi, sosyal medya üzerinden “Hazırız, misafirlerimizi bekliyoruz” duyurularına hızla başladı.

Tam da bu açıklamayı izleyen hafta sonunda, Whatsapp gruplarımızda Bodrum Devlet Hastanesi yoğun bakım kapasitesinin şimdiden dolduğu konuşulmaktaydı. 1 Haziran sabah, ana haber bültenlerinin manşetinde “İstanbul’dan göç” vardı…

Yazının devamı için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz…

Bodrum’da Yeni Normal – Koronavirüs Salgını Bölüm 4, Haziran

😷

Bodrum’da Korona döneminde neler olduğunu okumaya bu yazıdan başladığınızı varsayarak, önceki yazılarda söylemeye çalıştıklarımızın bir versiyonunu buraya da bırakalım…

Seyahat yasaklarının tamamen kaldırılması ve “Yeni Normal” süreci; artık herkesin kendi kendini koruması, kendi hayatı için kendi önlemlerini alması gerekeceği anlamına geliyor. Turizm, Bodrum’a yerleştiğimizden beri bizim de hayatımızın önemli bir parçası ve turizmi ileriye götürecek tüm iyi girişimleri her zaman desteklemeye çalışıyoruz. Biz de normal hayatımıza bir an önce dönmek, eskisinden de çok gezmek, sevdiğimiz mekanlara kavuşmak istiyoruz. Ancak, tüm bunların zamanının henüz gelmediğini biliyoruz. Evden çıkmamaya kalan tüm gücümüzle devam ediyoruz ve nüfusu her yaz milyonları bulan tatil beldelerinde sağlık olanaklarının yetersizliğinin ne kadar büyük bir risk olduğunu hatırlatmak için uzuun uzun yazılar yazıyoruz…

Gökçe Devecioğlu
Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Reklam yazarı. 7 yıldır Bodrum'da yaşıyor, Bodrum hakkında yazıyor. Müziğe, güneşe, kitaplara ve değişime inanıyor. Kahkaha desibeli yüksek insanları seviyor. Hayatı film sanıyor.